Co to je CELIAKIE?

S rozvojem civilizace jsou stále rozšířenější různé nemoci a alergie, o kterých naše babičky mnohdy vůbec neslyšely.  Mezi takováto onemocnění patří i celiakie, neboli nesnášenlivost lepku. 

Tato nemoc v současné době postihuje  asi  20 000 Čechů. Velký problém je v tom, že se dá těžko diagnostikovat, lékaři často léčí něco jiného.

Projevy celiakie

Projevuje se především průjmy, bolestmi břicha, hlavy, ochabujícím svalstvem. U dětí dochází ke zpožďování  vývoje, proto je důležitá hlavně u nich včasná a správná diagnostika.

Při požití potravin s obsahem lepku dochází k zánětu stěny tenkého střeva, které tak nedokáže vstřebat živiny a předat je do těla. Tato nemoc se nedá vyléčit, ale dá se s ní velmi úspěšně bojovat tak, aby nemocný žil bez příznaků nemoci. Je však nutná doživotní bezlepková dieta, což znamená  vyhýbat se potravinám, které obsahují lepek.

Příčiny onemocnění

Je pravděpodobné, že jedinou příčinou je dědičnost. Někdy se nemoc projeví až v dospělosti a vyvolá jí některý z faktorů jako např. stres, nadměrná fyzická zátěž, nadměrná konzumace některého druhu jídel,...

Zakázané potraviny:  

  • Obilniny-žito, pšenice, ječmen, oves
  • obilné výrobky – pečivo, těstoviny, sušenky
  • ostatní výrobky obsahující mouku – hořčice, kečup, pivo, omáčky,  uzeniny, kvasnice

Povolené potraviny: 

  • maso, mléčné výrobky, rýže, kukuřice, cizrna, luštěniny, brambory, ořechy, vejce, melasa, sója a sojová mouka, amarant, pohanka, proso a samozřejmě ovoce a zelenina

Chutná i ostatním členům rodiny

Pro někoho zní docela hrozivě výčet zakázaných potravin, ale celiatici vesměs tvrdí, že se na bezlepkovou dietu dá zvyknout a že je možné sestavit velmi chutný jídelníček.  Vždyť komu by nechutnalo např. vepřové po čínsku s rýží nebo přírodní vepřový řízek a brambory, plněná vepřová kotleta, kuřecí nudličky s pikantní zeleninou, zapečený hermelín, květák na mozeček,... ryby na všechny způsoby,... A takové jáhlové kaši, brokolicovému nákypu či číně ze sojového masa určitě přijdou na chuť i mnozí zdraví členové domácnosti.

Zatímco především bezlepkové pečivo je znatelně dražší než obyčejné,  výše uvedená jídla se připravují naprosto stejně a  za stejnou cenu jako pro zdravé lidi.