Onemocnění žlučníku je vyloženě civilizačního původu a postihuje čí dál víc lidí. Vhodnou stravou mu však můžeme předejít. Žlučníková dieta je jednou z nejšetrnějších, nejvyváženějších a nejjednodušších diet.

Nejběžnějším onemocněním žlučníku je cholelithiáza, tj. tvorba žlučových kamenů jako důsledek nadměrného množství cholesterolu ve žluči, který krystalizuje. Výskyt onemocnění vzrůstá s věkem, postihuje zhruba 30% lidí nad 40 let, nadpoloviční většinu tvoří ženy. 

Většina nemocných neví, že má žlučové kameny, někteří to však aspoň jednou pocítili hodně bolestně. Říká se tomu  žlučníková kolika a projevuje se silnými prudkými bolestmi pod pravými žebry, bolest se může šířit až do zad. Často je provázena třesavkou a horečkou, zvracení. Spouštěcím faktorem bývá většinou dietní chyba, tj. požití nadměrného množství jídla, především mastného, smaženého, kořeněného. Bolesti přepadnou člověka několik hodin po jídle a trvají cca 3 hodiny, po které je člověk doslova vyřazen ze života. Příčinou je zaklesnutý žlučový kamen ve stěně žlučovodu.

Co jíst a pít při žlučníkové kolice?

Po nastoupení bolesti musíme držet hladovku až do odeznění potíží. Pít můžeme jen neslazený čaj. Po odeznění bolestí můžeme sníst starší bílý rohlík nebo suchar, další dny v malých dávkách přidáváme suchou rýži, těstoviny, dušenou mrkev a sledujeme, jestli se nemoc nevrací. Pokud ne, opatrně přecházíme k žlučníkové dietě. 

Žlučníková dieta je základem léčby při onemocnění žlučníku. Je zároveň velmi vhodná jako prevence pro ty, kteří mají k tvorbě žlučových kamenů dědičné předpoklady. Takoví lidé mají velmi vysokou šanci se nemocem žlučníku vyhnout.

Obecné zásady žlučníkové diety:

jíst pravidelně po 5x denně  po 3 hodinách, upravovat jídla pouze vařením, dušením, občas krátkým grilováním, žádný přepálený tuk!!!, hodně pít čistou vodu, nepřejídat se ani povolených potravin a vyhýbat se alkoholu, hlavně tvrdému.

Zakázané potraviny:

luštěniny, čerstvé pečivo, kynuté těsto, zelí, kapusta, květák, ředkvička, okurka, cibule, česnek, máslo, sádlo, slanina, uzeniny, uzená, nakládaná a tučná masa, vejce, tatarská omáčka, majonéza, vnitřnosti, aromatické sýry, tučné sýry, smetana, šlehačka, ořechy, datle, fíky, bobulovité ovoce (rybíz, maliny, ostružiny), ostrá koření, omáčky.

Doporučené potraviny:

ostatní ovoce a zelenina, ryby a libová masa, běžné pečivo, piškoty a pečivo z piškotového těsta, netučné a zakysané mléčné výrobky, zelená koření, brambory, rýže, těstoviny

Příklad jídelníčku při žlučníkové dietě:

  • Snídaně: krupičná kaše, míchané vaječné bílky,marmeláda, ovoce, čaj
  • Svačina: chléb se šunkou, rajčatový džus
  • oběd: zeleninový vývar s bílky, telecí kotlety, bramborová kaše, červená řepa, ovocná šťáva
  • svačina: banán
  • večeře: nudle s jahodami, čaj