(nemoc z líbání) Je to onemocnění jater herpetickým virem (Epstein-Baarové), který se vyskytuje ve slinách a do těla se dostává kontaminovanými předměty – nádobím, zubním kartáčkem, potravinami a také líbáním. Léčit se dá jednoduchou dietou

Příznaky mononukleózy:

Zákeřnost tohoto onemocnění spočívá v dlouhé inkubační době a zaměnitelnosti s jinými virovými a bakteriálními onemocněními - především s angínou

Hlavní příznaky:

  • bolesti v krku – typické právě pro angínu, v tomto případě může propuknout obojí onemocnění současně
  • únava: jde o nadměrnou únavu, kdy postižený není téměř schopen vstát, ani vykonávat běžnou činnost
  • horečka: může být i vysoká  –  až 40o 
  • zduření lymfatických uzlin: zvětší se krční uzliny stejně jako při angíně

Při zjištění onemocnění může dojít až k hospitalizaci pacienta na infekčním oddělení. Po odeznění nemoci bývá člověk i nadále nositelem viru EB, který může způsobit recidivu nemoci nebo se může stát přenašečem na jiné osoby.

léčba:

  • Medikamenty: antipyretika, antibiotika
  • režimová opatření: klid na lůžku, postupný pomalý pohyb po bytě. Po opětovném zapojení se do běžného života je doporučeno vyhnout se kontaktním sportům z důvodu zduření jater a slinivky -  jsou teď víc náchylné na zranění, kterých je při takových sportech hodně.
  • DIETA:  je totožná s ostatními jaterními dietami které je nutno dodržovat u jiných jaterních onemocnění i u žloutenky. Do ustálení jaterních testů po mononukleóze je nutno jíst po menších dávkách 5x denně a konzumovat čerstvá jídla, nikoliv ohřívaná, pak je možné pomalu se vracet k normální stravě a i pak je doporučováno aspoň občas dodržovat některá omezení a zásady pro jaterní dietu

zakázaná jídla:

veškerý alkohol, káva, tučná masa, zvěřina, čokoláda, kakao, šlehačka, smetana, tučné sýry, vaječné žloutky, kořeněná jídla, houby, čerstvé pečivo, knedlíky, nadýmavá zelenina, sladkosti, zákusky, konzervy, luštěniny, kečup, hořčice, uzeniny, bobulovité ovoce s nestravitelnými zrníčky: hroznové víno, jahody, rybíz, angrešt, meloun, fíky, datle, rajčata, mák, ořechy, muesli, cornflakes a potraviny s příměsí „Éček“ a chemie. 

Vhodná jídla:

Zelenina a ovoce – vše, co není zakázáno, libová masa, vaječný bílek, těstoviny, brambory, rýže, nízkotučné a zakysané mléčné výrobky, moučníky z piškotového těsta, čaje, minerálky, ovocné šťávy, nealkoholické pivo, rostlinné tuky (v omezené míře a nepřepalované). 

Nevhodné způsoby přípravy pokrmů jsou pečení, smažení, uzení a grilování.

Výčet zakázaných jídel je delší než povolených, opticky to vypadá na výrazné omezení, ale dieta při mononukleóze není na doživotí. Při jaterní dietě je možno připravovat velmi chutná jídla. Jaterní dieta je ze všech diet nejvyváženější, nejpestřejší  a  proto je vhodná i pro zdravé lidi jako velmi účinná prevence potíží se žlučníkem v pozdějším věku.