Játra jsou veledůležitý orgán našeho těla a jejich funkci nelze ničím nahradit. Jsou jako elektrárna našeho těl, protože mu vyrábějí energii. Proto bychom se k nim měli chovat co nejšetrněji, aby nám sloužila až do konce života.

 

Úprava jídla

Pokud přece jen dojde k problémům s jejich funkcí, měli bychom neprodleně navštívit lékaře, který nám kromě medikamentózní léčby nepochybně nařídí  důsledně dodržovat dietu. Tato dieta nemá za úkol redukci tělesné váhy, ale ozdravit játra. Naše strava by měla obsahovat dostatečné množství kvalitních bílkovin živočišného původu, měla by být upravena  vařením, dušením, eventuálně rychlým grilováním. Jen tak uchováme většinu vitamínů.

Zásadně se vyvarujeme smažení, fritování, opékání na otevřeném ohni a pečení. Přepalované tuky škodí játrům ze všeho nejvíce.

Zakázané potraviny:

  • živočišné máslo, sádlo, slanina, uzeniny, uzená, nakládaná a tučná masa, vnitřnosti, aromatické sýry, tučné sýry, smetana, šlehačka, luštěniny, 
  • nadýmavá zelenina - květák, zelí, salátová okurka, kapusta
  • čerstvé pečivo, majonéza, tatarská omáčka, čokoláda, moučníky s tučnými krémy.
  • A samozřejmě alkohol

Vhodné nejsou ani jsou nadýmavé potraviny, opatrně s kořením, solit bychom měli minimálně, protože její přirozený obsah v potravinách lidskému tělu stačí. Jíst bychom měli v menších porcích  a několikrát denně. Nikdy se nepřejídat ani povolených potravin!

Doporučené potraviny:  

  • dušená šunka, libové maso, ryby, kuřecí maso,
  • mrkev, celer, brokolice, chřest, rajčata, všechny druhy ovoce,
  • starší pečivo, zelené koření,
  • netučné mléčné výrobky,
  • olivový, slunečnicový a řepkový olej.

Nejšetrnější a nejvyváženější dieta

Výčet zakázaných i doporučených potravin a dietní zásady a doporučení však nemusí platit jen pro ty, kteří už nemocí jater trpí. Měli by je dodržovat i lidé zdraví jako velmi vhodnou prevenci. Jaterní dieta není nijak drasticky omezující a dodržování aspoň některých jejích zásad téměř na 100% zaručí, že zdraví lidé budou celý život mít zdravá nejen játra, ale celý zažívací systém a potažmo celý organismus. Je ze všech diet nejlepší pro naše zdraví, protože je vyvážená na živiny.

Při jaterní dietě více než při kterékoliv jiné platí poučka našich předků „jez do polosyta“ a to i pro doporučené potraviny.  Jestliže se přejíme např. šunkou, kuřecím masem nebo ovocem, bude nás bolet nejen žaludek, ale i žlučník a uškodíme si tím víc než konzumací menšího množství zakázaného jídla.