Průjem, si určitě prožil každý několikrát už od dětských let. Je to většinou reakce na nějaké jídlo, které nám „nesedlo“. Často bývá provázen bolestmi žaludku a zvracením. 

Většinou jej zvládneme sami dietou či vyhladověním, někdy ale může jít i o závažnou nemoc, proto bychom při několik dní trvajících potížích měli navštívit či zavolat lékaře.

Příčiny vzniku průjmu:

  • bakteriální, virový
  • důsledek užívání léků
  • reakce na určitou potravinu např. při cestě do exotických zemí 
  • dietní chyba, zkažené jídlo, „smíchání“ více druhů potravin
  • psychická – stres, tréma např. před zkouškou, dalekou cestou,...

Podle délky trvání

  • akutní – do 4 týdnů,  trvá obvykle 3-4 dní
  • chronický – nad 4 týdny

Průjem vždy znamená odvodnění organismu a ztrátu důležitých živin, hlavně minerálních látek a vitamínů. Od toho by se měla odvíjet i dieta. Na rozdíl od ostatních diet to není dieta za zhubnutí, nýbrž na úpravu trávení, na pomoc trávicímu traktu dostat se do normálu. Zpravidla nejúčinnější způsob, jak se zbavit průjmu, je vyhladovění, tj. nechat vyprázdnit trávicí trakt a až poté začít s malými porcemi doporučených potravin

Doporučené potraviny při průjmu

Základem diety je vždy VODA. Neperlivý nápoj, nejraději mírně oslazený a osolený. Doma si jej můžeme připravit z čisté vody přimícháním pomerančové šťávy, soli, medu nebo lépe fruktózy nebo glukózy. Je možné, že nás současně s průjmem bolí žaludek, který odmítá přijmout cokoliv. Nicméně aspoň trochu tohoto nápoje bychom se do něj měli po lžičkách snažit dostat. Nápoj nesmí být ani studený, ani horký.

Druhý den bychom měli začít přijímat malá sousta potravin v podobě mírně osoleného rýžového odvaru či rýžové kaše bez mléka, jablečné pyré, banán, dušenou mrkev.

Později např. hovězí vývar, kuřecí vývar, piškoty, starší bílý rohlík, bramborovou kaši bez mléka, čaj s medem nebo glukopurem, pokud tato sladidla nemáme, podáváme neslazený.

Zakázané potraviny:

Vyvarujeme se celozrnného pečiva, chleba, koláčů, sladkostí, čerstvé zeleniny i ovoce, mléčných výrobků, luštěnin, živočišných tuků, tučného masa, uzenin, smažených jídel a řepného cukru.

Návrat k normálu:

Postupně přecházíme k normální stravě přidáváním kuřecího, rybího nebo libového hovězího masa. Až průjem ustoupí, měli bychom konzumovat zakysané mléčné výrobky, aby se obnovila mikroflóra ve střevě. Vhodný je kefír, bílý jogurt, jogurt či mléko s obsahem acidofilních bakterií (Activia).

Při více než týden trvajícím průjmu je nezbytné navštívit lékaře, který určí další postup léčby. Každopádně i on zcela určitě doporučí souběžně s léky dodržovat podobnou dietu.